• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Маркале“ Хаг прихватио лажног експерта
Хаг прихватио лажног експерта Штампа Ел. пошта
Написао Фокус   
уторак, 25 октобар 2011 00:00

Аутор: Младен Драгојловић   
понедјељак, 24 октобар 2011 17:53


Након што је бивши представник УН у Југославији Јасуши Акаши рекао да је случај гранатирања пијаце Маркале у Сарајеву за ову свјетску организацију још увијек нејасан, појавила се сумња у свједочење сарајевског професора Берка Зечевића, на основу којег је у Хашком трибуналу генерал Станислав Галић осуђен на доживотну робију, између осталог, и за овај масакр.

Зечевићеву стручност у овом случају први је на суђењу у Хагу изнио бивши предсједник РС Радован Караџић. Зачевић је одбио да се појави на суђењу и да дозволи да га Караџић испитује, те је, у фебруару ове године, ухапшен у Сарајеву и изручен Трибуналу, гдје се, ипак, појавио на суду.

"Фокусови" саговорници о кредибилитету Берка Зечевићa кажу да он јесте експерт, али за експлозиве и дејство разорних пројектила, те да ни у којем случају не може бити експерт за балистику који ће утврдити мјесто с којег је испаљена граната на Маркале.

Бивши бранилац генерала Галића, швајцарски адвокат Штефан Пилета Занин, рекао је да је пресуда донесена на основу свједочења Зечевића, који је био експерт Тужилаштва, али да је одбрана имала свог експерта, чије свједочење није прихваћено и који је имао другачије налазе.

- Лично мислим да Берко Зечевић на суђењу није био неутралан и да је наступао у име једне стране - рекао је овај адвокат.

Он је додао да су ствари што се тиче Маркала врло интересантне, јер је већина судија сматрала да су Срби испалили гранату на Маркале, а један од њих је рекао да гађање ове пијаце није било намјерно. На крају је, према његовом мишљењу, генерал Галић морао платити и за тај случај.

- На суђењу су били и експерти УН који су рекли да није могуће прецизно утврдити одакле је граната дошла и да на питање да ли су то Срби урадили не могу одговорити с да или не. То постоји у записнику - рекао је Пилета Занин.

Он је истакао да прати суђење Радовану Караџићу и, ако се у случају Маркала догоди оспоравање налаза, биће изазван домино ефект који ће имати утицаја и на случај "Галић".
Директор Центра за истраживање ратних злочина РС, Јанко Велимировић, рекао је за "Фокус" да довођење у питање званичне верзије догађаја на Маркалама, које је изнио Акаши, није први пут да свјетске дипломате говоре о томе.

- Чак је Медлин Олбрајт, бивши државни секретар САД, једнон приликом рекла да постоје сумње, али је за претпоставити да су Срби криви и то треба прихватити. Колико у томе помажу експерти типа Берка Зечевића види се из пресуде генералима Галићу и Новаку Ђукићу, који је такође на основу експертизе овог човјека осуђен на 25 година затвора због гранатирања тузланске Капије - рекао је Велимировић.

Он је додао да и у случају када постоје велике дилеме, Хашки трибунал се при доношењу одлука ослања на свједочења екперата Тужилаштва, међу којима је и Зечевић. Велимировић каже да би најбоље било да буде формиран међународни тим експерата који ће бити прихваћен од свих страна и који ће да направи извјештај.

- Ово што је урадио тим одбране Радована Караџића с довођењем чланова Трибунала у Сарајево да обиђу нека мјеста, међу којима су и Маркале, представља велилку ствар. Колико је то било тајно говори и податак да за њихов долазак нико није смио знати и да су се у Сарајеву понашали као туристи - каже Велимировић.

Он је истакао да би довођење у питање случај Маркала могло покренути питање новог вјештачења, али оно мора бити уз учешће међународних стручњака. Међу њима је и руски стручњак Алексеј Демуренко, који се није сложио са званичним извјештајима.

Велимировић каже да у оквиру истраге треба обрадити и околности с обје стране линије, претходне пријетње бомбардовањем, које је и услиједило након Маркала, те остале коинциденције. Он каже да не би био зачуђен да се на крају открије да се ради о нечему сасвим другачијем него што је то званична интерпретација.

 

Експертиза на ливади


Поред свих оспоравања, сарајевски професор Берко Зечевић остаје при својим ставовима да је експерт и да је његова експертиза исправна.

- На суђењу генералу Галићу утврдио сам да постоји шест тачака с којих је граната могла бити испаљена на Маркале, од којих је једна на територији под контролом Армије РБиХ. У наставку сам, на тражење Тужилаштва Хашког трибунала, написао и извјештај о ефектима продирања пројектила у тло, према којем је неспорно да је зона потенцијалних мјеста с којих је испаљена граната 4.500 до 6.500 метара од Маркала - рекао је Зечевић.

Он је рекао да се на Гугл мапама може видјети да у том опсегу постоји једна ливада, поред ње село и пут за камионски транспорт. То мјесто он сматра мјестом с којег је испаљена граната.
 


Објављено у листу ФОКУС 25.10.2011. 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2011 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску