• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Казна без злочина Штампа Ел. пошта
четвртак, 27 октобар 2011 00:00
Аутор: Младен Драгојловић 

недјеља, 23 октобар 2011 19:42


Ко је испалио гранату на сарајевску пијацу Маркале, фебруара 1994. године, питање је које је протеклог викенда поново узбуркало духове на Балкану и подгријало сумњу у истинитост званичне верзије догађаја, по којој су за то недјело криви једино Срби. Истовремено, у питање је доведена и искреност намјера Хашког трибунала, који су одговорност за Маракле одавно пришили припадницима српског народа.

Наиме, бивши изасланик Уједињених нација за некадашњу Југославију, јапански дипломата Јасуши Акаши, поновио је да ни данас, безмало 18 година од гранатирања Маркала, није јасно одакле је та граната дошла! Због овога највише би проблема могао имати Хашки трибунал, који је у неколико досадашњих пресуда кривицу за Маркале свалио на Србе.

Правни експерти сматрају да би, након свих понаваљања сумње од стране високих функционера УН о гранатирању Маркала, Трибунал могао донијети само једну праведну одлуку, а то је брисање овог дјела из оптужнице против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића и бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића. Међутим, таква одлука би, ако икада буде донесена, отворила и простор за понављање судског поступка у неколико већ правоснажно пресуђених случајева. Гранатирање Маркала је, између осталог, на терет стављено генералу Станиславу Галићу, команданту Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, који је осуђен на доживотну робију.


За Горана Петронијевића, правног савјетника у тиму одбране Радована Караџића, изјава Јасушија Акашија није ништа друго до покушај прања савјести и да је свима јасно да се масакр на Маркалама није догодио онако како је представљено у неким пресудама Хашког трибунала.

- Ово није прва изјава неког високог званичника УН и долази у вријеме када је свима јасно да се то што се догодило није десило онако како је написано у оптужници. Нас чека фаза одбране у којој ћемо такође доказивати да се није радило о гранати која је испаљена са српских положаја - каже Петронијевић.

Он је истакао да су српски експерти дошли до закључка да се уопште није радило о гранати, него о двије мине са усмјереним дејством, а за то постоји низ доказа. Петронијевић каже да је на суђењу посредно доказано и постојање документа који је тадашњи генерални секретар УН, Бутрос Бутрос Гали, склонио и прогласио тајним.

- О том документу говорио је и француски предсједник Франсоа Митеран 1995. године, а ми смо на суђењу Караџићу постојање документа доказали кроз свједочење људи који су га имали у рукама - истиче Петронијевић и додаје да је одбрана тражила од УН да тај документ буде достављен, али им је одговорено да он не постоји.

Караџићев правни савјетник каже да је званична верзија овог догађаја лаж, која је експлоатисана и од ње је направљен политички капитал. Он је рекао да је вријеме да се о овом и другим догађајима током рата у БиХ изнесе истина, али не због суђења Караџићу и Младићу, него због народа у БиХ, који треба да доживе помирење и наставе живјети једни с другима или једни поред других, како год да одлуче.

- Након што докажемо да је све то монтирано како би Срби испали кривци, историја у БиХ ће изгледати много другачије - закључио је Петронијевић.

Бранилац Ратка Младића, адвокат Бранко Лукић, сматра да је суђење Караџићу велики корак у смјеру утврђивања истине о Маркалама, али и о свим дешавањима у Сарајеву.

- Ми смо завршили с прелиминарним поднесцима, у којима смо тражили да се ова тачка избаци, али они то нису урадили. Ипак ћемо наставити посао који је започела одбрана Радована Караџића и нећемо измишљети топлу воду, него ћемо ићи на то да појачамо доказе, уколико то буде потребно - рекао је Лукић.

Он је истакао да и одбрана генерала Младића има доказе и свједоке које ће извести како би доказали да припадници Војске РС нису испалили гранату која је експлодирала на Маркалама у фебруару 1994. године. Лукић каже да ће браниоци већ осуђених Срба, којима је на терет стављен и масакр на Маркалама, имати пуно право да траже понављање поступка након што се на суђењима Караџићу и Младићу докаже истина.

Посланик СНСД у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичич скептичан је о свему што има везе с Маркалама, додавши да ће српски народ у БиХ имати мало користи од откривања праве истине. По њему, свијету се већ више од 17 година понавља да су Срби испалили смртоносну гранату, чиме је српском народу у БиХ нанесена несагледива штета.

- Када би се то и разјаснило, Срби не би имали никакву корист, јер је тај догађај пресудио српском народу, који је сатанизован и медијски и политички и тешко је сада исправљати тако криву слику. Остаће сарајевској политичкој елити да се супроставља и стално негира све оно што се десило у току рата - рекао је Јовичић.

Он је оцијенио да поновно појављивање Акашија у јавности и актуелизовање теме из ратне прошлости у БиХ, а посебно Маркала, неће разријешити питање шта се то заправо десило. Јовичић је истакао да ратна прошлост, не само због гранате на Маркалама, него и на многим другим мјестима, прекривена велом тајне и само се, с времена на вријеме, како коме буде одговарало, поново враћа у жижу јавности.

Предсједник РС, Милорад Додик, више пута је у јавности изнио став да је много тога нејасно у случају Маркале и сваки пут је био изложен нападима бошњачких политичара, који се још слијепо држе приче о томе да је независна комисија утврдила да је граната дошла са стране Војске РС. Не желећи уопште да пристану на било коју другу могућност осим кривице Срба у овом случају, бошњачи политички врх је Додика оптужио за негирање свега што се у рату дешавало на овим просторима.

М. ДРАГОЈЛОВИЋ
________________________________________

ЈЕЛАЧИЋЕВА Немамо коментара

Нерма Јелачић, портпарол Хашког трибунала, рекла је "Фокусу" да Трибунал не коментарише ставове било које особе која коментарише пресуде и чињеничне налазе који се налазе у пресудама.

- Што се тиче мјеста одакле је дошла граната, то је већ наведено у пријашњим пресудама. Трибунал своје ставове доноси искључиво на основу доказа који су потврђени као тачни, изван сваке разумне сумње, тако да не бих коментарисала ставове Јасушија Акашија, те других политичара, који стављају знак питања над тим, као и другим злочинима. Трибунал је у својим својим пресудама дошао до закључака, а ова тачка се налази у оптужницама против Караџића и Младића и тек ће се утврђивати њихова умијештаност у овај случај - рекла је Јелачићева.
________________________________________

Сумња и у другим случајевима

Високи функционери међународне заједнице раније су упозоравали да пијаца Маркале није до краја разјашњен случај, али и на друге случајеве за које су окривљени припадници ВРС, а починиле су их највјероватније бошњачке снаге. Ради се о гранатирању Улице Васе Мискина, у мају 1992. године, гдје је погинуло 20 људи који су чекали у реду за хљеб. Овај инцидент се догодио непосредно прије састанка амбасадора Европске уније на којем је требало бити разматрано питање увођења санкција СФР Југославији.

У неразјашњене случајеве спада и гранатирање РТВ дома, оба гранатирања пијаце Маркале, гранатирање сахране двоје дјеце и убиство Дејвида Каплана, америчког продуцента, које се догодило неколико минута прије састанка Алије Изетбеговића и југосовенског премијера, Милана Панића, на сарајевском аеродрому. Због Каплановог убиства састанак није одржан. Најбољи примјер за намјерна гранатирања је напад на зграду Предсједништва БиХ у тренутку када је унутра ушао британски министар спољних послова Даглас Херд. У нападу је погинуло десет лица, а ниједан припадник почасне гарде није настрадао, јер им је неколико тренутака прије напада речено да се склоне.

Лист “ФОКУС”, 24.10.2011.

http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=20996:kazna-bez-zloina-&catid=18:u-fokusu&Itemid=153

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2011 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску