• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Маркале“ Италијански генерал сумња у интерпретацију да су Срби гранатирали Маркале
Италијански генерал сумња у интерпретацију да су Срби гранатирали Маркале Штампа Ел. пошта
Написао РТРС / Срна   
понедељак, 19 јун 2017 12:52

18/06/2017 |  10:07 ⇒ 12:10 | РТРС | Срна

Пензионисани италијански НАТО генерал и војни дипломата Бјађо ди Грација рекао је да сумња у званичне интерпретације догађаја на Маркалама, према којој су ту сарајевску пијацу гранатирали Срби, као и да су у Рачку Срби масакрирали Албанце.

Ди Грација, који је спровео истрагу о гранатирању Маркала, истакао је да сумња да би Срби гађали пијацу удаљену неколико корака од православне цркве.

Он је за београдску "Политику" рекао да је извјештај о томе послао Команди посматрачке мисије Европске заједнице, али да нису били заинтересовани и ништа се није десило.

Ди Грација је оцијенио да је његов извјештај о догађају на Маркалама доживио сличну судбину као и допис његовог италијанског колеге о Рачку.

Наводећи да у почетку није вјеровао у српско објашњење Рачка, Ди Грација је рекао да је послије неколико дана од дешавања у Рачку срео једног колегу, италијанског официра на дужности посматрача ОЕБС-а, који му је рекао да тај догађај није онакав као што га приказују на телевизији.

Према његовим ријечима, тај колега је први стигао на мјесто догађаја и није затекао призоре које су потом пренијели медији.

"Послао је извјештај шефу Мисије ОЕБС /Вилијаму Вокеру/, али ништа се није догодило", испричао је Ди Грација.

Он је увјерен да су косовски Албанци били срећни када се догодио Рачак и да би га, да се није догодио, "свакако у погодном тренутку измислили".

Ди Грација је рекао да много исламистичких бораца потиче са Косова и Метохије, као и из БиХ, те да су државне границе Косова и БиХ бесмилица, за разлику од граница Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, које су стабилне и добре.

Он је рекао да је бомбардовање СР Југославије било експериментални рат НАТО и то је упоредио са бацањем атомске бомбе на Нагасаки.

 

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=257736

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2017 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску