• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Маркале“ Експертиза: Људе на Маркалама побиле постављене бомбе
Експертиза: Људе на Маркалама побиле постављене бомбе Штампа Ел. пошта
четвртак, 17 децембар 2015 21:54

БЕОГРАД, 17. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Људе на сарајевској пијаци Маркале није убила граната која је долетјела са српских положаја, него двије експлозивне направе, даљински активиране, установили су Зорица Суботић и Миле Попарић, коаутори експертизе "Маркале 1 и 2", гранатирања Сарајева и снајперских дејстава у предметима Радована Караџића и Ратка Младића пред Хашким трибуналом.

Након што су проучили документа са свједочењима, детаље истрага Унпрофора и Центра служби безбједности Сарајева, као и видео-записе евакуације послије крвавог напада у Сарајеву, ови стручњаци недвосмислено су утврдили да постоје манипулације у вези са Маркалама.

"Прва експлозија окренула је тезгу за 180 степени. Друга, која тада није ни истраживана, догодила се у сусједном пролазу, под правим углом. Чињеница је да је немогуће да буде онолико жртава на Маркалама од једне гранате од 120 милиметара која има 2,6 килограма експлозива", објаснила је за "Вечерње новости" дипломирани машински инжењер Зорица Суботић, која је вјештак за балиститку.

Суботићева наводи да су њене и Попарићеве анализе тај закључак потврдиле, када су примијетили трагове на објектима на мјесту на којима они никако не би могли да се нађу од прве експлозије.

Њихов колега из БиХ Берко Зечевић на основу положаја стабилизатора /репа гранате/ одредио је упадни угао и на основу тога процијенио одакле и са које удаљености је долетио пројектил.

Суботићева истиче да су непрофесионалне методе које је примијенио Зечевић довеле до таквог његовог мишљења и оцијенила да је он манипулисао траговима на мјесту експлозије и сам ставио стабилизатор у разривени кратер.

"Не може се одредити правац долета једне мине на бази тога како се забио стабилизатор", каже Суботићева и објашњава да експлозија откине један дио гранате, као и да све зависи од више фактора, па стабилизатор или наставља да лети напријед или ће пасти негдје у близини.

Она и Попарић су оригиналним видео-записима које су добили након прве експертизе у предмету Караџића примијетили да је репни дио накнадно стављен на мјесто гдје је послије наводно и пронађен.

"Комисија је прво истраживала то место док је кратер био потпуно затрпан, а после извесног времена у њему се појављује стабилизатор. То значи да су га они откопали и ставили под угао који им је одговарао. Исти метод примењен је у случају Тузланске капије", каже Попарић.

Он наводи да је у комисији истражилаца УН који су изашли на лице мјеста послије експлозије, био и украјински официр Сергеј Мороз, који је закључио да је на том мјесту експлодирала подметнута бомба.

"Мороз је прошле недеље сведочио у предмету Младић и рекао је да је он изашао на лице места и да је уверен како ту није могла да пролети мина, а да не удари у кров", рекао је Попарић.

Наводи заштићеног свједока који је био члан обезбјеђења Алије Изетбеговића, да је управо лидер муслимана са вјерским поглаваром Мустафом Церићем организовао страдање Сарајлија на пијаци Маркале 1994. године, на суђењу Младићу у Хагу, имало је толико одјека, да је јуче тужилаштво своје унакрсно испитивање затворило скоро потпуно за јавност, наводи лист.

Према ријечима адвоката, Тужилаштво и судско вијеће јуче су на све начине покушавали да дискредитују свједока, али им то није успијевало.

Горан Петронијевић, пуномоћник заштићеног свједока, који брине да се не открије његов идентитет, рекао је за "Вечерње новости", да га је неуобичајено судско вијеће баш жестоко унакрсно испитивало и било много оштрије него тужилаштво.

"Међутим, кад неко говори истину, нико на свету га не може збунити. После овог сведочења нико више не може да сумња у истину да су `Маркале` муслиманске власти организовале и наместиле да се напакости непријатељу жртвујући свој народ", рекао је Петронијевић.

Он је додао да су сва тројица судија из Вијећа провокативно испитивала свједока и да ниједан покушај рушења његовог кредибилитета није успио.

"Да је било шта слагао, они би то открили", закључио је Петронијевић.

 

http://www.srna.rs/novosti/361972/ekspertiza-ljude-na-markalama-pobile-postavljene-bombe.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску