• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Случај „Маркале“
Тужиоци побијали Демуренка, сведок остао при исказу Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
четвртак, 16 јун 2016 14:26

Р. Милутиновић | 15.06.2016 | Политика

Као циљ своје истраге, руски официр кога је одбрана Ратка Младића позвала за сведока, навео је „одбацивање лажи” да су „српски агресори” испалили гранату на Маркале

Тужиоци на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом побијали су исказ сведока одбране Андреја Демуренка да Војска Републике Српске није могла испалити минобацачку гранату која је на пијаци Маркале, у лето 1995, убила и ранила на десетине грађана Сарајева.

У унакрсном испитивању, тужилац Алан Тигер тврдио је да је Демуренко погрешно разумео правац долета гранате, који су утврдили Унпрофорови француски стручњаци, због различитих мерних јединица. Сведок је, међутим, узвратио да то „није било битно” и да се служио правцем долета гранате који су на карти уцртали управо француски истражитељи, испитујући све могуће положаје минобацача.

Опширније...
 
Руски официр у Хагу: ВРС није гранатирала Маркале Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
среда, 15 јун 2016 19:40

Р. Милутиновић | 15.06.2016 | Политика

Начелник штаба Унпрофора у сектору Сарајево сугерисао да је испред пијаце постављена и даљински активирана мина

У наставку хашког процеса Ратку Младићу, сведок одбране Андреј Демуренко изјавио је јуче да Војска Републике Српске није могла испалити минобацачку гранату која је, у августу 1995, испред пијаце Маркале убила и ранила десетине грађана Сарајева.

Руски пуковник Демуренко био је у то време начелник штаба Унпрофора у сектору Сарајево и учествовао је у истрази о експлозији. „Маркале нису биле погођене минобацачком гранатом”, рекао је Демуренко, сугеришући да је испред пијаце могла бити постављена и даљински активирана мина или граната, која би имала исти учинак и оставила исти кратер на тлу као пројектил испаљен из минобацача.

Опширније...
 
Мина на даљински, пресуда директно Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 22 децембар 2015 05:28

Из Архиве

Бранко ВЛАХОВИЋ | 13. март 2005.

Од сталног дописника

Чувам убедљиву документацију да технички није било могуће да српски минобацач гађа са тог места Маркале. Бомба је била у корпи за отпатке, активирана је даљинским управљачем. Американци су пожурили да окриве Србе, како би НАТО бомбардовао српске положаје

НЕДАВНО сензационално писање загребачког “Глобуса” о томе да су хрватске тајне службе знале да је Ивица Рајић, заповедник - “Зборног подручја Кисељак” био одговоран за гранатирање муслиманских делова Сарајева, те да је неразјашњена његова одговорност за гранатирање пијаце на Маркалама, био је повод да после десет година од тог масакра потражимо руског пуковника Андреја Демуренка, који је још тада тврдио да су Срби неоправдано били оптужени само зато да би то био повод да их нападне НАТО.

Опширније...
 
СЛУЧАЈ МАРКАЛЕ: Бошњаци побили своје да би оптужили Србе Штампа Ел. пошта
Написао Блиц   
петак, 18 децембар 2015 01:08

Горан Обрадовић | 17. 12. 2015 - 21:50h


- Тачно је да су гранатирање сарајевске пијаце Маркале наредили тадашњи муслимански лидери - рекао је за „Блиц“ Манојло Миловановић, бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске, коментаришући сведочење заштићеног сведока на суђењу команданту ВРС Ратку Младићу, оптуженом за ратне злочине.

Сведок „ГРМ-116“ за време рата био је припадник јединице „Бисери“ и члан обезбеђења Алије Изетбеговића. Он је на суђењу рекао да су ратни председавајући Председништва БиХ и лидер СДА Алија Изетбеговић и тадашњи реис Исламске заједнице у БИХ Мустафа Церић изрежирали масакр на Маркалама и смислили план да испровоцирају напад на Сребреницу. Миловановић је истакао да је тог дана, када се десио напад, знао да за то није одговорна Војска РС и да се то могло закључити и по понашању заменика команданта УНПРОФОР генерала Ремзија Кларка.

- У јавност је изашао са информацијом да су Срби одговорни, а да није проверио. Због тога смо се посвађали и договорили да се ујутру нађемо нас двојица и Јован Дивјак. Пристао је на то, али око два часа иза поноћи ме је назвао и рекао да његов шеф не одобрава састанак - рекао је Миловановић.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 4

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2017 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску