• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Холанђани прислушкивали Караџића
Холанђани прислушкивали Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вести Online   
субота, 24 јануар 2015 22:10

Петак 23.01.2015 | Д. Декић - Вести

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, коме се суди у Хашком трибуналу, затражио је од холандских власти да истраже да ли је тамошња тајна служба (АИВД) прислушкивала разговоре које је обављао са својим правним саветником Питером Робинсоном.

Удар на одбрану оптуженог: Радован Караџић
 
Караџић, који је оптужен за геноцид и друге ратне злочине у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. упутио је захтев за истрагу, пошто су медији у Холандији крајем прошле године објавили налазе истраге према којима је тајна служба често прислушкивала адвокатску компанију Praken d'Oliveira. Потом се огласио и холандски министар полиције потврдивши да су тврдње о прислушкивању "делимично оправдане".

Тома Фила је, упитан да ли ће Радован Караџић имати неку корист током суђења уколико се докаже да је било надзора над комуникацијом коју је имао с правним саветником, одговорио:

- Не само да нико неће одговарати, већ не верујем да ће Караџић ишта добити од захтева да холандске власти испитају да ли је прислушкивања било, осим што ће избламирати тај суд. Показало се, међутим, да њима бламажа не пада тешко - закључио је Фила.

- Недавно сам приметио да је холандска влада, посебно тајна служба, пресретала привилеговану комуникацију између адвокатске фирме Praken d'Oliveira и њихових клијената, укључених у међународне кривичне поступке током периода кад сам имао привилеговану комуникацију с Робинсоном - навео је бивши председник РС.

Српски адвокати који су бранили хашке оптуженике пред Хашким трибуналом једнодушни су у оцени да је прислушкивања заштићених разговора заиста било. Уверење да ниједна таква комуникација није прошла неконтролисано износи у изјави за "Вести", адвокат Бранислав Тапушковић који је у Хагу био бранилац више оптужених.

- У том суду сам био од 1996. године и мада привилеговани разговори подразумевају, комуникацију коју нико не контролише, уверен сам из хиљаду разлога да је те контроле било - каже Тапушковић.

Он сматра да се у Трибуналу нису усудили да прислушкиване разговоре користе у процесима, али истиче да су контролом те комуникације практично контролисали одбрану оптуженика.

Адвокат Тома Фила такође сматра да је било контроле привилегованих разговора, мада то никада није доказано. Објашњава и да мора да буде заштићен разговор са адвокатима, за разлику од приватних, са породицом и пријатељима.

Фила, за разлику од Тапушковића, указује и да су неке комуникације, попут разговора бившег команданта Војске Републике Српске, без обзира на "привилегованост", на суду чак биле искоришћене као доказ.

- Јасно је да таква комуникација не сме да буде доказ, а уколико би то неко урадио, морао би да одговара. Да су у Београду, задесила би их кривична одговорност, али се у Хагу то очито неће десити - закључио је Фила.

 

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/465532/Holandjani-prisluskivali-Karadzica

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2015 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску