• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Разбијена оптужница против Караџића
Разбијена оптужница против Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
недеља, 28 септембар 2014 12:02

28. 09. 2014. 05:30h | Р. Лончар - Вести

Тужилаштво Хашког трибунала у завршном поднеску тужиоца тражи да судско веће, уколико утврди да је оптужени Радован Караџић, први председник Републике Српске, крив за "значајан део злочина" обухваћених било којом од три главне компоненте оптужнице, као једину прикладну одмери казну доживотног затвора, преносе агенције.

Тужилаштво је Караџића назвало "водећим политичким и војним лидером босанских Срба и њихових снага"

"Доживотни затвор је једина одговарајућа казна", наводи се у документу који је канцеларија тужилаштва објавила у петак, три дана пре почетка изношења завршне речи обеју страна пред Хашким трибуналом.

 
Пресуда за годину дана?

Судско веће Хашког трибунала нема прецизиран рок до када треба да донесе пресуду у случају Радована Караџића, каже његов адвокат.

- Предвиђено је да изношење завршне речи тужилаштва и одбране траје до 7. октобра. После тог датума, а имајући у виду обимност и сложеност предмета, доношење пресуде може да потраје од девет месеци до годину дана - сматра Петронијевић.

Караџићев правни саветник, адвокат Горан Петронијевић, оценио је да је ово притисак на судско веће, јер још није завршен поступак изношења завршних речи обе стране.

- Унапред изношење предлога тужилаштва, пре изношења њихове завршне речи, представља врсту притиска на суд - категоричан је Петронијевић.

У писаној изјави у којој сумира своје виђење процеса Караџићу, тужилаштво је Караџића назвало "водећим политичким и војним лидером босанских Срба и њихових снага" током рата у БиХ 1992-95.

Караџић се терети "за етничко чишћење великих делова БиХ, које је према оптужници, у седам општина досегло размере геноцида, те артиљеријски и снајперски терор над Сарајевом и геноцид у Сребреници".

- Ми смо сигурни да ниједна од тачака оптужнице која се ставља на терет Караџићу није остала на ногама, а већина их је потпуно разбијена - напомиње Петронијевић.

Завршни поднесак одбране Радована Караџића ће, како је најављено, бити објављен сутра. Тада ће пред Трибуналом почети и изношење завршне речи.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/436735/Razbijena-optuznica-protiv-Karadzica

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2014 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
29 30        

Помоћ за Републику Српску