• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Црногорски амбасадор у посети Трибуналу због непримерених изјава тужилаштва о Његошу
Црногорски амбасадор у посети Трибуналу због непримерених изјава тужилаштва о Његошу Штампа Ел. пошта
Написао НСПМ   
субота, 15 фебруар 2014 16:46

субота, 15. фебруар 2014.

Министарство спољних послова проследило је инструкцију амбасадору Веску Гарчевићу да представницима Трибунала за ратне злочине у Хагу предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Црногорско министарство спољних послова наложило је свом амбасадору у Хагу да представницима Хашког трибунала предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Тужитељка Катрина Густавсон цитирала је стихове из "Горског вијенца" на суђењу Радовану Караџићу током испитивања сведока одбране Гојка Кличковића који је у сведочењу поменуо да се некадашњи председник Републике Српске током рата у Босни и Херцеговини често позивао на тај Његошев спев.

У одговорима из Владе на питање подгоричког Дана наводи се да је амбасадор Црне Горе у Холандији Веско Гарчевић задужен да се састане са представницима Трибунала и предочи им ставове Подгорице у вези са Његошем.

"Министарство спољних послова проследило је одговарајућу инструкцију амбасадору Црне Горе у Холандији Веску Гарчевићу који је већ ступио у контакт са високим представницима Трибунала. На састанаку који је договорен, очекујемо потврду термина, високим представницима Трибунала биће предочени ставови Владе Црне Горе у вези са изјавом тужитељке", каже се у одговорима Владе.

Заступница оптужбе у Хашком трибулану Катрина Густавсон цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се - у слободном преводу са енглеског - позива на "чишћење наше земље од неверника" и каже да "наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени".

По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био "позив на етничко чишћење земље од Муслимана".

 

(РТС)

 

http://www.nspm.rs/hronika/crnogorski-ambasador-u-tribunalu-zbog-njegosa.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску