• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Од Асанжа се очекују информације о прислушкивању
Од Асанжа се очекују информације о прислушкивању Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
среда, 18 децембар 2013 23:03

БЕОГРАД, 17. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од власти Еквадора да се његовом адвокату омогући сусрет са оснивачем сајта "Викиликс" Џулијеном Асанжом, како би добио информације о разним пресретнутим разговорима које су прислушкивале ЦИА и остале обавјештајне службе – рекао је Срни члан Караџићеве одбране адвокат Горан Петронијевић.

Петронијевић је истакао да би Асанж, који се налази у Амбасади Еквадора у Великој Британији, могао да помогне информацијама о томе ко је, када и на који начин прислушкиван, јер постоји апсурд да се пред Хашким трибуналом појављују пресретнути разговори само на српској страни.

"Немогуће да нико други није прислушкиван. Јесте ли чули /у Хагу/ иједан пресретнути разговор Алије Изетбеговића или Фрање Туђмана?", запитао је Петронијевић и додао да Караџићева одбрана тачно зна које ће податке тражити и за које области, као и потенцијалне изворе тих информација.

Петронијевић је истакао да су битни и извјештаји разних амбасада, јер у њима се могу наћи неки извјештаји или разговори или договори "са овим или оним да се уради ово или оно".

Он подсјећа да је тако процурила и информација о томе да је Изетбеговићу тадашњи амерички предсједник Бил Клинтон тражио 5.000 мртвих да би се умијешао НАТО и бомбардовао Војска Републике Српске.

Петронијевић је навео да постоји хиљаду разлога да се разбије та селективност и једна врста дискриминације Срба у свим стварима које су се догађале, па чак и тим нелегалним и нелегитимним прислушкивањима.

"Ако је постојао систем прислушкивања, морао је да прислушкује све. Ако ви једне прикажете, а друге не прикажете, онда ту неко прикрива доказе. Питање је ко је то прислушкивао, из којих којих разлога", навео је Петронијевић.

Он је навео да би Караџићева одбрана могла од Асанжа тражити разне информације и да жели да га замоли да се заинтересује у ком правцу и које би врсте информације користиле, те подсјећа да су се на "Викиликсу" појавиле разне депеше разних амбасада, разних шпијуна, потказивача и разних сарадника.

"Ми смо сигурни да се 80 одсто несрећних догађања у БиХ била једна закулисна радња која је имала задатак да подстиче и изазива даље сукобе и жртве, а не да смирује", рекао је Петронијевић, додајући да он не вјерује у "теорије завјера", него само у "завјере" и да се нада да ће власти Еквадора схватити у чему је проблем и помоћи.

Караџић је упутио писмо амбасадору Еквадора у Хагу Мигелу Калахорану Камину у коме тражи дозволу да се представник његовог тима за одбрану састане са Асанжом.

"Тражим од Владе Еквадора дозволу да се мој легални представник Питер Робинсон састане са Џулијаном Асанжом, који тренутно борави у вашој амбасади у Великој Британији“, наведено је у Караџићевом писму.


http://www.srna.rs/novosti/164500/od-asanza-se-ocekuju-informacije-o-prisluskivanju.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2013 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску