• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Унакрсно испитивање Крајишника
Унакрсно испитивање Крајишника Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
понедељак, 18 новембар 2013 10:20

Е. Р. | 17. новембар 2013. 21:32

Сведоци износе исказе у процесу против Радована Караџића у Хашком трибуналу. Ове недеље сведочење наставља Момчило Крајишник

МОМЧИЛО Крајишник, некадашњи председник Скупштине РС, који је недавно изашао из енглеског затвора после хашке пресуде, ове недеље наставља сведочење у процесу против првог председника РС Радована Караџића коме се суди за најтеже злочине у БиХ. Ове седмице требало би да почне његово унакрсно испитивање.

Крајишник је током главног испитивања тврдио да је власт у РС функционисала по демократским принципима, а не како тврди тужилаштво, да је скупштина радила по наређењима Караџића и Крајишника. Објаснио је како су седнице Скупштине трајале даноноћно како би се нашла најбоља решења, и да су управо захављујући томе, предлози усвајани једногласно.

Некадашњи председник Скупштине РС покушао је и да објасни шта значи “етнички чиста РС”. Рекао је да се то у жаргону користи како би се описале територије са већинским становништвом, као рецимо за градове Дрвар, Грахово и Гламоч у којима је било између 70 и 90 одсто Срба. То, како наглашава Крајишник, не значи да је остале народе требало протерати.

У процесу против првог председника РС мораће да се појави и некада први обавештајац ратног команданта ВРС Ратка Младића, Здравко Толимир. Жалбено веће је, наиме, одбацило, његову жалбу на обавезујући налог суда у којој је тврдио да поступак против њега још није правноснажно окончан због чега не би требало да сведочи.

Судије су објасниле да Толимира, као и сваког другог сведока, штити правило према коме може да избегне одговор за који сматра да би га могао инкриминисати. Обавезујуће налоге за сведочење добили су и остали генрали ВРС, блиски сарадници Ратка Младића - Љубиша Беара и Радивоје Милетић који такође нису хтели да се одазову Караџићевом позиву.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:464192-Unakrsno-ispitivanje-Krajisnika

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску