• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Алијин горила руши лажи о Сарајеву
Алијин горила руши лажи о Сарајеву Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
недеља, 13 октобар 2013 19:09

12. 10. 2013. 12:01h | Ђ. Баровић - Вести


Некадашњи министар одбране СР Југославије Првослав Давинић, али и један од највернијих телохранитеља ратног председника БиХ Алије Изетбеговића ускоро ће у Хашком трибуналу демистификовати све кључне догађаје из рата, а посебно оне везане за оптужбе за гранатирање Сарајева и два инцидента на пијаци Маркале.

Изетбеговићев телохранитељ у Хагу ће се појавити под заштитним мерама као Сведок Ц, а Давинић ће сведочити, иако је августа прошле године то одбио.

Колико је бивши председник Републике Српске уверен у њихова сведочења говори и податак да се Караџић истовремено одрекао 32 друга сведока које је планирао да позове у вези с оптужбама за догађаје у Сарајеву.

У писаном захтеву Трибуналу, Караџић је навео да је Првослав Давинић више него релевантан сведок о дођајима у Сарајеву, пошто је од 1991. до 1995. године у Њујорку био на челу Центра за питања разоружавања УН.

"Давинић ће сведочити о информацијама које је добијао у седишту УН, а које бацају сумњу на тврдњу да су босански Срби били одговорни за гранатирање пијаце Маркале 28. августа 1995. Такође, Давинић ће сведочити и о свом разговору са Караџићем када му је овај тврдио да Војска РС није испалила те гранате", стоји у поднеску Караџића који је прихватило Судско веће.

За јавност ће свакако много интересантније бити сведочење заштићеног Сведока Ц, који је током рата био члан тима за обезбеђење Алије Изетбеговића, а по функцији је био присутан на већини састанака и разговора које је бивши председник БиХ водио како са међународним представницима, тако и са најближим сарадницима.

 
Разлози

У образложењу захтева да му се допусти испитивање два нова сведока, Караџић је навео да је Давинић августа 2012. године одбио да га саслушају његови правни саветници пошто се у то време у Србији водио поступак против њега.

С друге стране, Караџић признаје да је све до почетка ове године Сведок Ц био непознат његовом тиму одбране, а изјава од њега је узета тек у августу.

Овај сведок ће посведочити о плановима Изетбеговића и његових сарадника да се поводом наводног гранатирања Маркала "на сваки начин осигура кривица босанских Срба" за овај догађај, а у циљу постизања "међународне интервенције".

"Муслимани су овај циљ постигли намерним отварањем ватре из цивилних подручја и болница како би испровоцирали узвратну ватру, али и испаљивањем граната из оних делова Сарајева одакле би се за тај инцидент после оптужили Срби. То је договорено на састанку коме је присуствовао и Сведок Ц. Отуда је доказна вредност овог сведока висока. Он је заузимао јединствени положај који му је омогућавао директан, инсајдерски приступ највишим нивоима босанске владе", објаснио је Караџић, а Претресно веће прихватило.

 

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/351168/Alijin-gorila-rusi-lazi-o-Sarajevu

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску