• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Томислав Ковач: Нема удруженог подухвата у Сребреници, Беара је радио мимо наређења
Томислав Ковач: Нема удруженог подухвата у Сребреници, Беара је радио мимо наређења Штампа Ел. пошта
Написао Frontal.rs   
уторак, 12 новембар 2013 19:00

12.11.2013 | Frontal.rs

Генерал Томислав Ковач, ратни комадант полиције Републике Српске, у ексклузивном интервјуу за бијељинску ИН телевизију тврди да је својим свједочењем на суђењу Радовану Караџићу оборио тезу тужилаштва о удруженом злочиначком подухвату у догађајима који се везују за Сребреницу.

Ковач каже да је током самог рата повео истрагу о тим догађајима, и да у тој истрази није дошао до Младића и Караџића, већ да сви путеви воде ка Љубомиру Беари и органима војне безбједности ВРС.

-Тужилаштво ми је замјерало зашто нисам о истрази обавијестио Караџића. Па ја сам министар МУП који истражује догађај. У том догађају се могао појавити и Радован Караџић. Ја сам могао доћи и до њега у командном ланцу, али је било олакшање када нисам. Нисам могао да нађем наређење Ратка Младића. Они су манипулисали да им је он издао наређење, али ја га нигдје нисам регистровао. И онда иде питање да ли је Караџић знао за та дешавања? Како је могао знати, када су они који су га требали обавијестити директно умијешани.

Чињеницу да је одбио да пошаље специјалну јединицу полиције Републике Српске у Сребреницу Ковач објашњава тиме да се плашио да муслиманске снаге не пробију положаје око Сарајева, што би по њему било погубно за српско становништво, а не зато што је знао да постоји намјера да се почине злочини. За њих оптужује Љубомира Беару, који је то учинио без знања Ратка Младића и Радована Караџића. Ковач Беару описује као човјека злочиначког менталног склопа, који "у себи има и усташког и ултракомунистичког", чије везе са хрватском обавјештајном службом су потврђене, и који је подршку имао у Момчилу Перишићу. Беара је био окидач за убијање војних заробљеника, тврди Ковач.

-Тај човјек, који је био на нивоу главног штаба спушта се на ниво корпуса, нема контроле субординације и прелази у директног извршиоца. Мене је прије свега изненадио да је био способан да све то организује тако брзо, 14. и 15. jула, да преусмјери аутобусе са заробљеницима, да ископа јаме и да побије један дио заробљеника. Младић је тад био у Београду. Беара је планирао и да изврши пуч крајем рата. Ја сам чекао крај рата да их процесуирам и затворим, и због тога су лобирали и радили на мојој смјени.

Према Ковачу, Сребреница и њено цивилно становништво су били подметнути као жртва пред ВРС, док су војно способни Муслимани побјегли. Злочини над цивилним становништвом се нису десили, па се морало говорити о војним жртвама и заробљеницима, а у западним медијима су извјештаји о "злочинима" ишли испред стварних догађаја.

-Ми имамо активности њиховог комаданта Зулфе (Турсуновић, прим аут) који је побио око хиљаду својих сународника при изласку из Сребренице, негдје на потезу Братимић поља. Ја сам те податке добио од његових сународника. Неко тврди да су му ишли иза леђа, и да су мислили да су Срби. Ја у то не вјерујем, али и ти мртви су убројени као српске жртве. Истовремено док се то дешава у свијету већ иду извјештаји о српским злочинима у Сребреници Наша грешка је што те жртве нису побројане и пописане, већ су закопане и о томе се није причало. Беара је направио хаос са тим прекопавањем, пребацивањем, мијешањем, направио је хаос нама.

Ковач наглашава и катастрофално лош однос институција Српске према процесу у Хагу, и према људима који се суочавају са оптужбама. То је континуитет свих власти у Српској до сада.

-Генерала Сарића воде са лисицама на рукама, и нико се не трза због тога. Знате колико је Сарић видио Сребренице? Нимало. Да је напустио сарајевско ратиште, ја бих га стрељао! А у данима кад њега одводе у Сарајево, Момо Крајишник долази на Пале. Шест хиљада људи га дочекује га на један пагански начин, славимо те сад кад си жртвован, а док ти се судило нисмо ти помагали. Па ја на суђењу Стојану Жупљанину нисам имао његов досије, а тужилац га има, наши му дали - закључује Ковач.

Интервју са Томиславом Ковачем емитује се вечерас на ИН телевизији и 20:50, и у репризном термину сутра у 12 асова.

 

 

http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=6&idnovost=38637

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску