• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Караџића би да осуде на основу лажи Еве Табо
Караџића би да осуде на основу лажи Еве Табо Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
четвртак, 03 мај 2012 16:44

Бањалука 03. 05. 2012 | Прес РС

Демограф Стево Пашалић разбио хашког експерта

Демографски извештај пољског стручњака Еве Табо о померањима становништва у ратом захваћеној БиХ, који је узет као један од кључних доказа у хашком процесу против бившег председника Републике Српске Радована Караџића, пун је фалсификата и провидних лажи, тврди демограф и сарадник Караџићевог правног тима Стево Пашалић!

Пашалић истиче да је Пољакиња Табо током дводневног сведочења у случају „Караџић" изнела низ више него проблематичних статистичких података у намери да подржи тезу тужилаштва о томе да је српска страна одговорна за промену етничке структуре током протеклог рата.


Опасне лажи

Колико су демографски извештаји, додаје Пашалић, значајни за све хашке процесе, укључујући и случај „Караџић", сведочи и то што су у многим до сада окончаним суђењима били једни од одлучујућих фактора за висину досуђене казне, иако, бар они у случају Еве Табо, врве од очигледних лажи.

Пашалић је претходних неколико дана боравио у Хашком трибуналу и упозорава да је фрапантно то што је Пољакиња као један од основа за свој извештај користила наводни попис становништва Сарајева током ратног периода и поредила га са извештајима о страдалима из само једног погребног друштва у Сарајеву, с циљем да као жртве ратног страдања прикаже само бошњачку страну! Ева Табо је, каже он, описујући етничка кретања становништва у Сарајеву, као извор података користила наводни попис који је током рата, према њеним тврдњама, урадио Институт за истраживања ратних злочина Смаила Чекића, иако се у стручној јавности чак и не зна да је такав попис уопште рађен у рату.

- Да ли неко разуман уопште може да замисли да неко прави попис становништва у ратом захваћеном Сарајеву од 1992. до 1994. године? Што је најгоре, ради се о наводном попису иза којег не стоји ниједна званична статистичка организација, него некаква невладина организација! Да ли је ико икада чуо за такав попис? На крају крајева, ако је тај попис и обављен, можете само замислити колико су релевантни такви подаци, прикупљани усред ратног вихора - каже Пашалић.

Наш саговорник пита да ли се уопште неко од сарајевских Срба смео изјаснити као Србин у том наводном попису.

- Табо управо резултате тог квазипописа користи као званичан извор података за Сарајево и још их упоређује са извештајима муслиманског погребног друштва „Бакије" у Сарајеву о страдалима, које је, логично, сахрањивало само Бошњаке. Шта је са осталим погребним друштвима која су укопавала страдале и из других народа? Због таквих, пажљиво пробраних извора, на крају се добија потпуно крива слика о етничким променама у Сарајеву и то је, нажалост, само мали део тог извештаја из којег се може извући погрешан закључак о кретању становништва током рата - упозорава Пашалић.


Јовичић: Тврдње Табо су глупост!

Славко Јовичић Славуј, посланик у Парламенту БиХ, који је током рата био затворен у сарајевском логору „Виктор Бубањ", сматра да су тврдње о наводном попису становништва током рата у Сарајеву „чиста глупост" и пита како су онда пописани сарајевски Срби, који су попут њега били заточени у градским казаматима.

- Тврдња о некаквом попису током рата је невиђена глупост, јер ако је било неког пописа онда је он могао да служи само као списак за одстрел преосталих сарајевских Срба и ништа друго. Очигледно, извори таквих манипулација могу долазити само од бошњачких логистичких група, које су сервирале податке који њима одговарају, да би Сарајево приказали као велику бошњачку жртву, намерно заборављајући да преброје српске жртве у том истом граду којима се ни дан данас за гроб не зна - закључује Јовичић.

Он упозорава и на то да је пример Сарајева само један од фалсификата, који се наводи у прихваћеном Демографском извештају у Хашком тужилаштву и као индикативан пример наводи и „истраживање" Еве Табо у вези са Приједором, где је одбрана доказала да је број становника који је отишао из ове општине за неколико хиљада мањи од бројке у извештају Пољакиње.

 

Рађен по наруџби

- Ни њен извештај за Приједор није заснован на научним истраживањима, већ се ослања на обиље сумњивих, ирелевантних података, што уз пристрасно одабрани узорак општина даје погрешне статистичке податке и криву историјску слику о ратним дешавањима у БиХ. О каквом извештају се ради, најбоље сведочи и податак да је Ева Табо у свом извештају навела да су највеће етничке промене у Приједору настале 1993. године, иако је одавно доказано да се то десило годину дана раније - каже Пашалић.

Шеф правног тима бившег председника РС Горан Петронијевић истиче да су се и кроз Караџићева питања постављена Еви Табо у протекла два дана лако могле видети „размере пристраности и злонамерности њеног извештаја".

- Реч је о потпуно произвољној анализи и извештају, који као да је урађен по наруџби бошњачке стране, а не Хашког тужилаштва. Та експертиза је у тој мери препуна нетачних података да ћемо је у наставку процеса врло једноставно оборити. Уосталом, и сам Караџић је својим питањима у знатној мери дискредитовао тај извештај, а праву ствар ћемо учинити на јесен, кад представимо наш демографски извештај који ће побити скоро све налазе Еве Табо - најављује Петронијевић.

 

Драган Рисојевић


http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/15025/Karad%C5%BEi%C4%87a+bi+da+osude+na+osnovu+la%C5%BEi+Eve+Tabo.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2012 >
н п у с ч п с
    1 2 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску