• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Пашалић: Демографски извјештај Еве Табо тежак фалсификат
Пашалић: Демографски извјештај Еве Табо тежак фалсификат Штампа Ел. пошта
Написао frontal.rs   
четвртак, 03 мај 2012 16:24

03.05.2012.

Демографски извјештај пољског стручњака Еве Табо о помјерању становништва у ратом захваћеној БиХ, који је узет као један од кључних доказа у хашком процесу против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, пун је фалсификата и провидних лажи, тврди демограф и сарадник Караџићевог правног тима Стево Пашалић.

Пашалић, који је претходних неколико дана боравио у Хашком трибуналу, истакао је да је Табо током дводневног свједочења на суђењу Караџићу изнијела низ више него проблематичних статистичких података у намјери да подржи тезу тужилаштва да је српска страна одговорна за промјену етничке структуре током протеклог рата, наводи „Прес РС“.

Он каже да је фрапантно то што је Пољакиња као један од основа за свој извјештај користила наводни попис становништва Сарајева током ратног периода који је, према њеним тврдњама, урадио Институт за истраживања ратних злочина Смаила Чекића, иако се у стручној јавности чак и не зна да је такав попис уопште рађен у рату.

Она је, каже Пашалић, овај попис поредила са извјештајима о страдалима из само једног погребног друштва у Сарајеву, с циљем да као жртве ратног страдања прикаже само бошњачку страну.

„Да ли неко разуман уопште може да замисли да неко прави попис становништва у ратом захваћеном Сарајеву од 1992. до 1994. године? Што је најгоре, ради се о наводном попису иза којег не стоји ниједна званична статистичка организација, него некаква невладина организација! Да ли је ико икада чуо за такав попис? На крају крајева, ако је тај попис и обављен, можете само замислити колико су релевантни такви подаци прикупљани усред ратног вихора“, навео је Пашалић.

Он је поставио питање да ли се уопште неко од сарајевских Срба смио изјаснити као Србин у том наводном попису.


http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=20644

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2012 >
н п у с ч п с
    1 2 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску