• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Додиково сведочење у Хагу: Срби су тражили мирно решење
Додиково сведочење у Хагу: Срби су тражили мирно решење Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 09 април 2013 21:33

Е. Р. | 09. април 2013. 20:58 |

Председник РС Милорад Додик са делом тима одбране др Радована Караџића, у Хагу 8. априла 2013.

Председник РС Милорад Додик са
делом тима одбране др Радована
Караџића, у Хагу 8. априла 2013
.

Милорад Додик, Питер Робинсон,
Марко Сладојевић, Александар Вујић,
Александар Стевановић...

Председник РС Милорад Додик, сведок на суђењу Радовану Караџићу у Хашком суду, у уторак изјавио: Није било удруженог злочиначког подухвата. Изетбеговић био склон фанатизму


ДВОЈИЦА председника РС - први, Радован Караџић на оптуженичкој клупи, а други, актуелни Милорад Додик на столици за сведоке, објашњавали су у уторак у судници Хашког трибунала како је дошло до распада бивше СФРЈ и како је почео рат у БиХ.

Мада је Додиково сведочење каснило 50 минута због тога што је у галерији за сведоке почела да цури вода и што је отпало неколико плочица, он је скоро на почетку процеса најавио тужиоцу Алену Тигеру, који га је прекинуо, да "има довољно времена да сведочи".

Додик је рекао да циљ оснивања Скупштине српског народа никада није био оно што се Караџићу ставља на терет - удружени злочиначки подухват.

- Тада се није говорило ни о каквим акцијама. Тражио се договор и разговор са свим релевантним политичким факторима у БиХ. Скупштина је била вишестраначка. Тај термин, удружени злочиначки подухват чуо сам први пут тек после рата, када су почеле да се припремају прве оптужнице. Од вас никад нисам чуо тако нешто, да се припрема неки подухват, поготово не ... злочиначки - рекао је Додик, обраћајући се Караџићу.

СЕЛИДБА

ПОШТО у судници у којој се води процес против Караџића није могло да се држи суђење, веће је одлучило да се пресели у другу судницу. Реч је просторији у којој се одвијало суђење против Ратка Младића.

Додик је рекао да је његова странка, Савез реформских снага, била мултиетничка, и да је оснивач био Анте Марковић, који је по националности био Хрват. Став реформиста био је да је највећи допринос распаду Југославије дало руководство Словеније.

- Какве су ставове имале остале странке о том питању? - упитао га је Караџић.

- Моја партија је била против разбијања Југославије, СДА је хтела самосталну БиХ, ХДЗ такође. СДС је такође била против распада и била је усмерена ка тражењу компромиса за живот у Југославији - одговорио је председник РС. - Био сам уверен да је та одлука Алије Изетбеговића била унилатерална, јер он тада није имао власт да донесе одлуку. Његова највећа грешка је била што није усвојио захтеве осталих народа, због чега је само растао страх код осталих.

- Како је било могуће да се већинском хришћанском народу наметне концепт мањинског муслиманског народа? - наставио је Караџић.

- Изетбеговић је имао елементе фанатизма и скривене подршке међународне заједнице коју ми тада нисмо препознали. Он није имао већину ни подршку у БиХ и у томе лежи суштински разлог започињања рата у БиХ. Он се стално представљао као представник БиХ и покушавао да добије подршку међународне заједнице за своје циљеве. Познато је и да је Изетбеговић у овом периоду финансирао патриотску лигу која је кренула са наоружавањем муслимана. У прилог томе говори и чињеница да су прва убиства у БиХ била етнички мотивисана, муслимани су убили Србе. Вероватно је и примарни циљ био етничко чишћење.

ХОЛБРУК КРШИО УГОВОРЕ

НАЈБОЉИ доказ да је високи представник Ричард Холбрук кршио међународне уговоре је, указује Додик, његово признање. Додик указује да је у својој књизи написао да је за спровођење плана у БиХ имао на располагању 800 запослених и 35 милиона долара годишње. Србе је ломио, како је рекао, тако што је за сваку своју одлуку, имао подршку Криса Патена, коју је представљао као подршку ЕУ.

- Венецијанска комисија га је оценила негативно - подвукао је своју оцену Додик.

Додик је подсетио и да су муџахедини убили 16 момака који су чували коридор Добој - Модрича, који је за Србе значио "живот или смрт". Касније је организована колективна сахрана, а туга је, према Додиковим речима, била видљива и код муслимана и код Хрвата.

Тужилац Алан Тигер предочио је Додику неколико његових изјава које овај није демантовао. Прва је била када је изјавио у медијима да је "СДС организовао и чинио злочине током рата у БиХ. Мора се отворено рећи да су у овом региону почињени злочини и да ће се разни починиоци наћи пред Трибуналом".

- То је било у време транзиције власти - објаснио је Додик. - Не спорим да сам то рекао. То је био политички говор који не мора увек да буде заснован на чињеницама.

- А када сте 2005. године изјавили да је Караџић однео из Бањалуке 36 милиона немачких марака?

- Рекао сам и то, али сам тек касније сазнао да је тај новац депонован у Србији за грађевински материјал. Ништа ту нема спорно, осим што вам је извор "Дневни аваз", који су лажљиве новине и служе у сврху пропаганде.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:428626-Svedocenje-Dodika-u-Hagu-Srbi-su-trazili-mirno-resenje

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску