• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Од Радована крили састанак о Сребреници
Од Радована крили састанак о Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
четвртак, 04 април 2013 16:04

04. 04. 2013. 13:02h | Ђ. Баровић - Вести
 

Састанак Слободана Милошевића, Јасушија Акашија и Ратка Младића у Београду 16. јула 1995. године за који многи тврде да је један од кључних доказа Тужилаштва хашког трибунала о удруженом злочиначком подухвату Срба везаном за Сребреницу, одиграо се без икаквог знања тадашњег председника РС, а у скривање те чињенице биле су укључене чак и Уједињене нације.

Ово тврди некадашњи специјални изасланик генералног секретара УН за Босну, Јасуши Акаши, и то ће бити једна од главних тема његовог исказа 24. априла као сведока одбране бившег председника РС Радована Караџића.

Акаши ће суду понудити две тајне депеше седишту УН у Њујорку, које је упутио 17. и 18. јула 1995. године, и то после састанка које је 16. јула имао са Милошевићем и Младићем.

"У другој шифрованој депеши сам изнео запажање да с обзиром на високу осетљивост присуства генерала Младића на састанку у Београду, заједно је договорено да се та чињеница не помиње у јавности. Схватио сам да је присуство генерала Младића било веома осетљива тема пошто је он требало да буде под командом доктора Караџића, који очигледно није био обавештен о том састанку", истиче Јакаши и наводи да је раније и сам приметио како војни команданти често оспоравају челнике РС.

Говорећи о догађајима у Сребреници, Акаши је признао да су муслимани често користили заштићене зоне као места у којима би се трупе Армије БиХ одмарале, обучавале или организовале нападе на снаге босанских Срба.

"Те заштићене зоне, укључујући и Сребреницу, биле су више војни кампови него зона безбедности за цивиле", тврди Јакаши.

Говорећи о Сарајеву, бивши специјални изасланик генералног секретара УН за БиХ признаје да су команданти Унпрофора, генерали Брикмон и Мекензи, знали да муслиманска војска врши артиљеријске нападе из топова, минобацача и тенкова постављених у близини болница, школа и објеката УН.

"Чинећи то, они су провоцирали контранападе Срба по овим објектима како би изазвали реакцију светских медија и у томе су и успели", каже Јакаши.

Он је најавио да ће говорити и о тајном наоружавању муслимана током ембарга на увоз оружја, преко аеродрома Тузла. Слетања авиона у зони стриктне забране летова од Савета безбедности УН, педантно су евидентирали посматрачи Унпрофора, а Јакаши сведочи о извештају НАТО-а који је након евидентирања летова од 10. и 12. фебруара 1995. у извештају Савету безбедности навео да је истрагом утврђено да су то биле "или НАТО летелице или српски авиосаобраћај"?!

"Дана 23. фебруара 1995, послао сам меморандум Кофију Анану у коме сам га упозорио да је НАТО тражио од Унпрофора да свој извештај о тајним летовима у Тузли прилагоди њиховом. Анан ми је одговорио истог дана изражавајући забринутост чињеницом да су извештаји НАТО-а некомплетни и неуверљиви", само је део из изјаве коју ће Јасуши Акаши дати пред Хашким трибуналом.

 
 
Америка тражила наставак рата

Акаши сматра да је криза у бившој СРФЈ могла да се избегне да је било јединства великих сила, али и није било одлуке САД да се ратни сукоб у Босни не прекине све док Срби држе највећи део територије БиХ.

"У великој мери велике силе су имале различите погледе о узроцима рата. САД су обезбедиле босанској влади недвосмислену помоћ, а Русија је то исто учинила у односу на Србе. Француска и Велика Британија су, мање или више, покушале да буду неутралне, док је став Немачке био између оног САД и европских земаља", тврди Акаши.


Убиство две српске девојчице

Акаши ће говорити и о истрази убиства две српске девојчице од 9 и 11 година, 12. марта 1995. године на Грбавици.

"У разговору са Алијом Изетбеговићем он ми је рекао да је то била реакција муслимана на претходно гранатирање Сарајева од 'пијаних српских војника који су у брдима славили нечије венчање'", сведочи Акаши.

 
Алија одбио истрагу о Маркалама

Некадашњи изасланик генералног секретара УН каже да није било могуће утврдити одакле је стигла граната испаљена на пијацу Маркале почетком 1994. године.

"На основу истраге коју је по мом наређењу спровео генерал Мишел Гаутер то се није могло установити. Следећег дана је Караџић је безрезервно прихватио истрагу

УН, али су је Алија Изетбеговић и Харис Силајџић одлучно одбили", каже Јасуши Акаши.
 
 
 
 
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/303785/Od-Radovana-krili-sastanak-o-Srebrenici

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску