• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Самоубиство Милана Бабића под лупом Трибунала
Самоубиство Милана Бабића под лупом Трибунала Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
уторак, 26 март 2013 17:07

Суд треба да утврди да ли је тачна информација да је бивши лидер Срба из РСК патио од поремећаја личности, што би могло да утиче на кредибилност његовог сведочења

Претресно веће у процесу против Радована Караџића упознаће се на затвореној седници, без тужиоца и оптуженог, с медицинском документацијом о психичком стању Милана Бабића пре него што је у марту 2006. године извршио самоубиство у притвору Трибунала. Веће, како сазнајемо у Трибуналу, треба да утврди, да ли у тој документацији има информација које могу бити релевантне за Караџића.

Бивши председник РС тражио је раније на суђењу да се обелодане процене психолошког стања Милана Бабића, како би доказао да је патио од поремећаја личности и тиме оспорио исказ бившег лидера Срба из РСК, чији су делови усвојени у доказе у његовом предмету.

Бабић се добровољно предао Трибуналу 2003. године, непосредно после подизања оптужнице. Он је признао кривицу за злочин прогона и осуђен је на 13 година затвора. Сведочио је на суђењима Слободану Милошевићу, Момчилу Крајишнику и Милану Мартићу. У време док је давао исказ на суђењу Мартићу, у марту 2006. године, извршио је самоубиство у хашком притвору.

Мартић, бивши председник РСК, у међувремену је осуђен на 35-годишњу затворску казну због злочина над хрватским цивилима у Крајини. Мартић је у фебруару ове године пребачен у притворску јединицу Трибунала у Хагу из Естоније где издржава казну, да би био Караџићев сведок одбране.

Караџић наводи да је Мартић у припремном разговору с његовим правним саветником Питером Робинсоном рекао да је код Бабића утврђен поремећај личности, што би могло да оспори његов кредибилитет као сведока. Зато је затражио од тужилаштва и секретаријата увид у сву расположиву документацију о Бабићевом психолошком стању.

Караџић је у својим захтевима навео да се из извештаја судије Кевина Паркера, који је спровео истрагу о Бабићевој смрти, може закључити да је, током боравка у притвору трибунала, он био подвргнут психолошким и психијатријским прегледима.

Тужилаштво је одговорило да не располаже таквом документацијом, док је секретаријат одбио да му дозволи увид, уз образложење да су детаљи о здравственом стању хашких затвореника поверљиви. Због тога се сада Караџић обратио Претресном већу са захтевом да, „у интересу правде”, наложи секретаријату да обелодани психолошко-психијатријску документацију о Бабићу.

Жалбено веће Хашког трибунала заказало је за 17. април расправу по жалби тужилаштва на одлуку да се бивши председник Републике Српске Радован Караџић ослободи кривице по тачки оптужнице за геноцид у општинама БиХ 1992. године, објављено је у овом суду.

Судије су прихватиле захтев оптуженог да расправи присуствује његов главни правни саветник, амерички адвокат Питер Робинсон, и одобриле да се Робинсон обрати већу.

Караџићев захтев да се расправа одржи у Босни и Херцеговини одбачен је уз образложење да оптужени „није показао да је у интересу правде да се одустане од установљене праксе да се жалбене расправе одржавају у седишту трибунала”.лобађање по свих 11 тачака оптужнице.

Претресно веће је 28. јуна 2012. Караџића ослободило оптужбе за геноцид у Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику. За преосталих десет тачака оптужнице, укључујући оптужбу за геноцид у Сребреници 1992, претресно веће је утврдило да је изведено довољно доказа који би могли бити основа за осуђујућу пресуду.

 

Д. Чарнић
објављено: 25.03.2013.

 

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Samoubistvo-Milana-Babica-pod-lupom-Tribunala.sr.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску