• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Радована бране и Додик и Шешељ!
Радована бране и Додик и Шешељ! Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
понедељак, 25 март 2013 17:10

25. 03. 2013. 12:05х | Ђ. Баровић - Вести


Хашки трибунал издао је обавезујући налог (супену) некадашњем високом функционеру СДА Мухамеду Ченгићу да сведочи у процесу против бившег председника РС Радована Караџића.

Ченгић је један од најинтригантнијих челника СДА који се доводио у директну везу са илегалним наоружавањем муслимана и довођењем муџахедина током рата у Босни.

Један од тројице правних саветника Радована Караџића, Марко Сладојевић, каже да је Ченгић само једна од бројних личности из некадашњег политичког живота Босне и Србије које ће се појавити као сведоци, те да јавност може очекивати бројна изненађења: од председника РС Милорада Додика, Јовице Станишића до Војислава Шешеља!

- Доктору Караџићу је остало још око 180 сати за извођење доказа одбране и тај посао би требало да се заврши до септембра. Отуда ће се у следећих неколико месеци појавити низ јако битних сведока - каже Сладојевић и ексклузивно за "Вести" обелодањује списак оних најбитнијих.
 
- Већ почетком априла у судници би требало да се појави председник РС Милорад Додик, који је раније дао изјаву тужилаштву коју, гле чуда, никада није потписао или је снимљена. Биће занимљиво да се види шта је у тој изјави било тачно, а шта не, посебно ако се покаже континуитет између два председника по питању "црвених линија" опстанка РС - каже Сладојевић.
 
Одмах за њим, долази некадашњи специјални изасланик генералног секретара УН Јасуши Акаши.

- Већ смо успели да докажемо да бројни међународни представници који су се појавили на овом суђењу заправо уопште нису знали шта се догађа у Сарајеву.

Уверени смо да ће се после сведочења Акашија створити много реалнија слика о догађајима у овом граду - тврди Сладојевић и додаје да ће о догађајима у Сарајеву, али и Сребреници, говорити и многи официри Војске РС, од којих су неки осуђени пред Трибуналом, али и сви ратни председници Влада и министри одбране РС.
 
- Уз генерале Крстића и Толимира, појавиће се и генерал Станислав Галић, али и Љубиша Беара, Љубомир Боровчанин и многи други официри ВРС. При том, сведочиће и сви председници Влада: Бранко Ђерић, Владимир Лукић и Душан Козић, затим шефови Државне безбедности РС, министри полиције, као и тадашњи врх СДС-а - каже Сладојевић.

Према његовим речима, највероватније у јулу, сведок Караџићу ће бити и лидер радикала Војислав Шешељ.


- Одмах је пристао да сведочи, а говориће о многим добровољачким јединицама у Босни, али и контактима са др Караџићем, јер су оптужени за удружени злочиначки подухват. У том циљу ће се у судници појавити и Јовица Станишић, али и Момчило Крајишник чије сведочење ће заправо заменити појављивање Караџића као сведока - открива Сладојевић.

 

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/301695/Radovana-brane-i-Dodik-i-Seselj-

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску