• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Петронијевић: Хашко тужилаштво 77 пута прикрило ослобађајуће доказе
Петронијевић: Хашко тужилаштво 77 пута прикрило ослобађајуће доказе Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
уторак, 19 март 2013 18:39

19/03/2013 | 17:22 | Агенције   

Адвокат Горан Петронијевић, правни савјетник Радована Караџића, рекао је да је Тужилаштво у Хагу од почетка поступка против Караџића тачно 77 пута прекршило правила о објелодањивању доказа.

"У нормалним околностима, у англосаксонском систему, у тој истој Америци која контролише рад Хашког трибунала, ако тужилаштво једном прикрије и не објелодани доказ ослобађајуће природе - цијели поступак пада", нагласио је Петронијевић.

Коментаришући образложење хашког тужилаштва да је у питању "људска грешка", Петронијевић је рекао да ако је једном била људска грешка, шта је онда било претходних 76 пута.

"Изгледа ли то логично да 77 пута буде људска грешка?", упитао је Петронијевић.

Он је нагласио да је одбрана тврдила и тврди да Хашко тужилаштво перманентно прикрива доказне ослобађајуће материјале и то не само у поступку против Караџића.

 

Посљедње прикривање ослобађајућих доказа, каже Петронијевић, само потврђује оно на шта је указивала Караџићева одбрана у приједлогу за понављање доказног поступка - да у Хагу не постоји фер поступак, нити поступак који се води по закону, него озбиљна дискриминација Караџића и његове одбране у односу на Хашко тужилаштво.

"Свакоме је јасно да је цијела ситуације урађена тако да се води нерегуларан поступак. Ако неко прикрива доказе, то је већ непоштивање суда. А каква је санкција за тужилаштво? Никаква. А да је то одбрана учинила, зна се шта би нам урадили", истакао је Петронијевић.

Тужилаштво Хашког трибунала признало је данас да су у предмету некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића поново прекршене обавезе објелодањивања доказног материјала који би могао да буде ослобађајуће природе.

Тужилац Хилдегард Уерц-Рецлаф изјавила је да је материјал који се односи на генерала Александа Васиљевића, који је недавно свједочио у доказном поступку одбране, објелодањен са закашњењем због "људске грешке, јер је извјештај остао у личном досијеу истражитеља, иако је на вријеме био обрађен".

Одбрана је јуче у поднеску затражила да се, због кршења обавезе објелодањивања, одбаци жалба Тужилаштва на одлуку претресног вијећа којом је Караџић ослобођен кривице по првој тачки оптужнице - за геноцид у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник 1992. године.

 

Б.Т.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=83211

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску