• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Момир Булатовић: Лично сам чуо Холбрукове гаранције Караџићу
Момир Булатовић: Лично сам чуо Холбрукове гаранције Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / НСПМ   
среда, 27 фебруар 2013 12:51

уторак, 26. фебруар 2013.

ХАГ - Бивши председник Владе некадашње Савезне Републике Југославије (СРЈ), претходно председник Црне Горе, Момир Булатовић, изјавио је да је, током преговора у Београду, у јулу 1996. године, "лично чуо америчког дипломату Ричарда Холбрука како каже да има гаранције председника САД да Радовану Караџићу неће бити суђено у Хашком трибуналу, уколико да оставку на место председника Републике Српске (РС) и повуче се из политичког живота".

Холбрук је у Београду боравио због преговора од оставци Караџића, као део примене Дејтонског споразума, којим је крајем 1995. окончан рат у Босни, потврдио је Булатовић у изјави заступницима Караџићеве одбране, коју је трибунал објавио уочи Булатовићевог сведочења ове недеље.

 

 "Сви смо веровали да Караџић никада не би дао оставку или отишао са власти без таквих гаранција. То је био једини начин да Холбрук успе. Чуо сам га како каже да то не може да се стави на папир, али да је имао подршку председника САД", рекао је Булатовић.

Он је казао да је био присутан када се Јовица Станишић, тада шеф Државне безбедности Србије, "вратио са Пала с документом на којем је био Караџићев потпис којим се од сложио да да оставку и повуче се из јавности".

У Булатовићевој изјави се каже да је, "имајући у виду Холбрукову централну улогу у дејтонским преговорима и окончању рата у Босни", веровао да је Холбрук "говорио у име међународне заједнице, као и током процеса, и да ће његов споразум према којем Караџић неће бити кривично гоњен бити поштован на исти начин као што други споразуми које је постигао пре и после Дејтона".

Булатовић је изјавио да је Караџића добро познавао и да га "никада није чуо да изражава мржњу према муслиманима или Хрватима или да говори нешто што би га навело да поверује да се он залаже за почињење злочина против људи из ових група".

"Могу да кажем са апсолутном сигурношћу да се Радован Караџић никада не би заложио за егзекуцију заробљеника, било у Сребреници или негде другде", изјавио је Булатовић.

Након хапшења у Србији и предаје у надлежност Међународном кривичном суду за бившу Југославију, Караџић је тражио да се поступак против њега обустави, позивајући се на споразум са Холбруком.

Хашке судије су тај захтев одбациле, образложивши да "наводни споразум о имунитету није обавезујући за Трибунал".

Караџића оптужница терети за геноцид у Сребреници у јулу 1995, за злочин против човечности и кршења закона и обичаја ратовања.

Сведочење Момира Булатовића у доказном поступку одбране очекује се ове недеље.

 

(Танјуг)


http://www.nspm.rs/hronika/momir-bulatovic-licno-sam-cuo-holbrukove-garancije-karadzicu.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28    

Помоћ за Републику Српску