• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Хаг је спреман уступити доказе о злочинима „Шева"
Хаг је спреман уступити доказе о злочинима „Шева" Штампа Ел. пошта
Написао Avaz.ba   
среда, 13 фебруар 2013 15:50

13.02.2013.  06:16 | Аутор: Ф. КАРАЛИЋ

Хоће ли бити процеса против злогласне јединице у БиХ

Херенда: Вођа јединице признао злочине "Шева"


Правосудне институције из БиХ имају право од Хашког трибунала затражити исказе и доказе у вези са злочинима терористичке јединице „Шеве", својеврсних бошњачких "црвених беретки", потврђено је јучер „Дневном авазу" из Хашког суда.

Из Трибунала наводе да се то односи и на исказ Едина Гараплије, бившег припадника Службе државне безбједности РБиХ (СДБ), који је прошле седмице дао као свједок Хашког трибунала, а у којем је изнио сазнања о дјеловању терористичке јединице "Шеве" и ликвидацијама које су током и након агресије на БиХ починили њени припадници.   

Јасни принципи

Политичке ликвидације, међу којима и оне Неџада Угљена, Рамиза Делалића Ћеле или покушај атентата на генерала Сефера Халиловића, за које постоје свједоци и докази да су их починили припадници "Шева", до данас нису расвијетљени.  

Из Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТY) појаснили су нам да принципи међународне правне сарадње омогућавају правосудним и државним властима из држава бивше Југославије да од Тужилаштва или Секретаријата Трибунала затраже помоћ.

Појашњавају да се ти захтјеви или односе на предмете који су непосредно повезани с поступцима вођеним пред ИЦТY-јем или на истраге или правосудне поступке који се воде у другим државама.

- Такви захтјеви упућени Секретаријату могу садржати захтјеве за достављање овјерених примјерака јавних судских докумената ИЦТY-ја, попут оних које спомињете. Тужилаштву се могу поднијети захтјеви за помоћ у вези с информацијама које је Тужилаштво прибавило током истрага - наводе из Хашког суда.

 

Стални контакти

Истовремено, из Тужилаштва БиХ, на наш упит о томе хоће ли од Трибунала затражити материјал и доказе о злочинима "Шева", знаковито истичу да имају сталну сарадњу с Хашким трибуналом.

- Тужилаштво БиХ има сталну сарадњу с Хашким трибуналом и увијек поступа у интересу својих истрага и предмета и прикупља документацију која је потребна. Више детаља не можемо презентирати јавности - кажу у Тужилаштву БиХ у вези с овим случајем.

 

Балијагић: Бакир је водио акцију уништавања доказа

Угледни тузлански адвокат Фарук Балијагић недавно је изјавио да су припадници "Шева" дјеловали снајперима и убијали чак и припаднике Армије РБиХ, па је 9. брдска бригада Армије БиХ мислила да их убијају људи из 10. брдске бригаде, и обрнуто.

- Упуцали су и Исмета Бајрамовића Ћелу. Најбољи снајперисти у „Шевама" били су Слободанка Шакић и њен брат који су били прваци Југославије у стрељаштву - изјавио је Балијагић.

Он је додао да је операцијом уништења посљедњих доказа злочина и тероризма почињеног према свим грађанима Сарајева од терористичке скупине "Шеве", а о којој постоји и писмена наредба која се налази у Хагу, "руководио Бакир Изетбеговић, уз сталну консултацију са својим оцем Алијом".

 

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/hag-je-spreman-ustupiti-dokaze-o-zlocinima-seva

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску