• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења Тужилаштво Трибунала тражило сусрет с Гараплијом
Тужилаштво Трибунала тражило сусрет с Гараплијом Штампа Ел. пошта
Написао Avaz.ba   
недеља, 03 фебруар 2013 15:24

01.02.2013.  10:46 | Аутор: Ф. КАРАЛИЋ

Хаг занимају "Шеве"!

Хаг: Може ли ријешити оно што бх. органи нису

Бившем припаднику Службе државне безбједности (СДБ) МУП-а БиХ Едину Гараплији јучер је уручен цертификат за слободан приступ просторијама Хашког трибунала, гдје ће се за неколико дана појавити као свједок у процесу против ратног злочинца Радована Караџића, сазнаје „Дневни аваз". Но, занимљиво је, како сазнајемо, да је за сусрет с Гараплијом показало интерес и Тужилаштво Хашког трибунала, а не само одбрана, због чега и иде на свједочење у Трибуналу.

Затворска казна

Хашко тужилаштво, наиме, како нам је појашњено из добро упућених извора, жели сазнати више о наредбодавној структури и везама терористичке јединице „Шеве" с члановима ратног државног врха БиХ, односно неким још политички активним појединцима за које се сумња да знају нешто о нерасвијетљеним убиствима и злочинима.

Бившем службенику СДБ-а Гараплији је, наиме, Хашки трибунал, на захтјев Караџићеве одбране, недавно уручио субпоену, обавезујући позив да свједочи на суђењу ратном злочинцу Радовану Караџићу на околности ратних злочина које су починили припадници јединице „Шеве" у опкољеном Сарајеву.

Овим је, како је то „Аваз" већ објавио, направљен преседан, с обзиром на то да је од оснивања Трибунала први пут издата субпоена по захтјеву одбране. Гараплија је раније одбио свједочити по Караџићевом позиву, али му је субпоеном то наређено, и то под пријетњом ригорозног кажњавања, па и затворске казне.

Караџићева намјера је, наиме, да путем „Шева" покуша доказати да су бх. власти чиниле злочине над цивилним становништвом под контролом Армије РБиХ. Управо је Гараплија, као бивши оперативац АИД-а, један од најзаслужнијих за раскринкавање „Шева", о чему је још прије неколико година дао исказ хашким истражитељима.

Злочини које су починили припадници „Шева", јединице коју су у Нишу формирали и у Сарајеву убацили бивши агенти КОС-а како би чинили злочине и убијали „виђеније Бошњаке", бх. власти никада до краја нису расвијетлиле, иако постоје бројни докази и свједочења о убиствима, политичким атентатима почињеним у опкољеном Сарајеву, а, према неким информацијама, и након агресије на БиХ.

Нова димензија

Иначе, план Караџића био је да натјера Гараплију да говори о злочинима „Шева" у корист своје одбране, чиме би била дискредитирана могућа свједочења о злочинима ове јединице пред бх. истражним органима. Међутим, уколико би Хашко тужилаштво отворило истрагу о злочинима ове јединице, то би цијелом случају дало нову димензију, с обзиром на то да би тада искази о злочинима „Шева" могли бити кориштени и пред домаћим правосуђем.

 

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/hag-zanimaju-seve

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску