• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења "Шеве" сејале смрт по Сарајеву
"Шеве" сејале смрт по Сарајеву Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
понедељак, 24 децембар 2012 21:31

23. 12. 2012. 01:10h | Ђ. Баровић - Вести


Хашки трибунал издао је обавезујући налог за некадашњег оперативца муслиманске тајне службе (АИД) Едина Гараплију, који 3. фебруара следеће године мора да се појави као сведок у процесу против Радована Караџића.

Трибунал је уважио захтев бившег председника РС чији су правни саветници у више наврата покушавали да разговарају са Гараплијом који издржава 13-годишњу затворску казну у Зеници због отмице и покушаја убиства Неџада Херенде, једног од припадника тајне муслиманске јединице "Шеве".


Покушали да убију и Сефера Халиловића

"Шеве" су покушале да убију и Исмета Бајрамовића Ћелу, једног од сарајевских ратних команданата, који је у једном моменту засметао Бакиру Алиспахићу, па је хтео да га се реши, а сигурно је у тој причи најшокантније признање припадника ове групе покушај атентата на тадашњег начелника штаба Армије Босне и Херцеговине, генерала Сефера Халиловића", рекао је медијима Един Гарпалија.

 

Радио по налогу СДА

Един Гараплија је признао да је обављао и страначки задатак унутрашње контроле рада СДБ-а, те лоцирање деструктивних криминогених жаришта и непријатељских обавештајних пробоја и да је о томе директно извештавао Мустафу Хафизовића, функционера Странке демократске акције.

"Кад је Адемовић преузео место директора АИД-а, Алиспахић је почистио све иза себе, све јавне и тајне касе, тако да је АИД остао без новца, а поред тога, Алиспахић је почистио и сву документацију везану за неке своје активности."

Бивши муслимански обавештајац је Караџићеве захтеве до сада одбијао измишљајући најразличитије разлоге, а последњи је био да се "не сећа периода из рата", мада је у више босанских часописа детаљно испричао све о функционисању специјалне групе "Шеве" која је током рата ширила страх и трепет широм муслиманског дела Сарајева.
 
- Гараплија је сада у обавези да исприча све о тој тајној, по свим чиниоцима терористичкој групи која је уз знање и благослов муслиманских власти у Сарајеву починила бројне злочине за које су оптуживани Срби - каже шеф Правног тима Караџићеве одбране, Горан Петронијевић.

 Да ће сведочење Гараплије и те како изазвати шок у јавности, а посебно пред Хашким трибуналом говоре и његови ранији медијски иступи. У једном од последњих интервјуа који је дао сарајевском недељнику "Дани", овај обавештајац је подробно говорио о томе ко је основао "Шеве", али и чиме се ова група бавила током рата.
 
"Шеве је била терористичка група од 15 до 25 људи коју је формирао Алија Делимустафић у мају 1992. године. Од почетка их је водио и давао им налоге Неџад Угљен, а са њима су били и многи други од Асима Даутбашића, преко Јозе Јозића, па до Бакира Алиспахића и Енвера Мујезиновића, те Муслимовића и Јашаревића у армијском врху. Реч је о добро обученим снајперистима међу којима су били бивши припадници КОС-а из Ниша и заврбовани криминалаци са подебљим полицијским досијеима међу којима је био и Неџад Херенда. Јединица је прошла кроз кампове СИС-а у Метковићу те ирански камп на Погорелици где су обучавани за разне видове терористичких активности, од снајперског дејства па до подметања експлозивних направа и других видова тихе ликвидације", испричао је медијима Гараплија и разјаснио многа тајанствена убиства током рата у Сарајеву.
 
Он је рекао и да су му припадници "Шева", које је испитивао потврдили да је ова група починила стравична убиства по Сарајеву, а на мети су били и припадници бригаде Мушана Топаловића Цаце и здружених снага Армије БиХ и МУП-а. То је по његовој оцени довело до слабљења одбрамбене моћи бранилаца града.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/279424/Seve-sejale-smrt-po-Sarajevu-

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску