• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти са суђења
Акценти са суђења
За Маркале криви Алија и реис Церић Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
среда, 16 децембар 2015 11:07

СВЕДОЧЕЊЕ ИЗЕТБЕГОВИЋЕВОГ ТЕЛОХРАНИТЕЉА

А. Мацановић - З. Ускоковић | 15. децембар 2015. 20:19 | Вечерње новости

Сведочење бившег Изетбеговићевог телохранитеља на суђењу Младићу. Жртвовали муслимане како би изазвали НАТО ваздушне ударе на положаје босанских Срба

НАПАД на пијацу Маркале организовали су Алија Изетбеговић и исламски верски поглавар Мустафа Церић, а спровели га генерали муслиманске армије Републике БиХ Сефер Халиловић и Мустафа Хајрулаховић Талијан.

Ово је у уторак на суђењу генералу Ратку Младићу изјавио заштићени сведок под псеудонимом ГРМ-116, иначе бивши припадник обезбеђења Алије Изетбеговића.

Као сведок одбране генерала Младића, овај сведок је рекао да је као припадник специјалне јединице "Бисери", од 1992. до 1994. био у обезбеђењу Председништва БиХ које је заседало у згради Народне банке у Сарајеву и да је тада чуо шта су Изетбеговић, Церић, Халиловић и други званичници говорили на састанцима.

Опширније...
 
Угледни дипломата оптужио Изетбеговића за ратну трагедију Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
субота, 12 децембар 2015 00:07

Политика Аутор: Зорана Шуваковић |  петак, 11.12.2015. у 22:22

Португалац Жозе Кутиљеро на суђењу ратку Младићу изјавио да су уочи рата у Босни међународну заједницу лагали сви, „али Срби најмање”

Да Алија Изетбеговић није накнадно повукао свој потпис на мировни документ који су у марту 1992. потписале све три завађене стране, рата у Босни и Херцеговини можда не би ни било. Била би избегнута трагедија и разарања и небројени животи били би сачувани. На суђењу Ратку Младићу у Хагу, бивши европски мировни посредник у БиХ, Португалац Жозе Кутиљеро поново је ове недеље подсетио на предратно пролеће 1992. године када је лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић прво прихватио, а затим под утицајем Ворена Зимермана, тада америчког амбасадора у Југославији, повукао свој потпис испод принципа преуређења БиХ како су били предложени планом лорда Карингтона.

Опширније...
 
Слободан Дурмановић: Случај Насера Орића - нови прилози Штампа Ел. пошта
Написао Слободан Дурмановић   
уторак, 16 јун 2015 07:10

Из АРХИВЕ - Слободан Дурмановић | понедељак, 21. април 2008 | NSPM

Случајно или не, али некако баш пред првоаприлску расправу пред Апелационим већем Хашког суда у предмету Насера Орића, појавило се писано сведочанство које открива неке до сада непознате детаље о улози ратног господара живота и смрти у Сребреници. Творац тог сведочанства је Ибран Мустафић, посланик СДА у Скупштини БиХ конституисаној након избора 1990. године и председник Извршног одбора СО Сребреница, који је због својих ставова супротних политици ратног цивилног и војног руководства у Сребреници био смењен са свих дужности.

Због сукоба са Насером Орићем на Мустафића су током рата у Сребреници извршена три атентата: у трећем атентату 11. маја 1995. године Мустафић је тешко рањен и само је чудом преживео. Након што је два месеца касније Војска РС заузела Сребреницу, Мустафић се предао ВРС да би, затим, у затвору провео више од пола године под оптужбом да је ратни злочинац. Посредством Међународног комитета Црвеног Крста размењен је за једног високог официра ВРС, а нешто касније из Хашког трибунала је стигао одговор да нема доказа да је Мустафић починио ратне злочине.

Данас Мустафић тврди да није починио ниједан злочин, откривајући, међутим, да ратне злочине јесу чинили његови сународници у Сребреници. Истовремено, наводи да “жали невине жртве у БиХ из сваког народа”, мада истиче да “не жали за свим жртвама у БиХ, јер има жртава које су пре тога биле крвници» (1). Уверен да «нема рата без ратних злочина и ратних злочинаца», Мустафић у својој књизи износи своја сазнања о злочинима које су чинили и Бошњаци и Срби на ширем подручју Сребренице. По први пут су од стране једног «инсајдера» публиковани подаци значајни за причу о Насеру Орићу: то нису само сазнања о злочинима над српским заробљеницима и заточеницима у Сребреници већ и о ратним околоностима у тој енклави, при чему су неки подаци до сада били потпуно непознати не само широј јавности, већ и српским истражним органима.

Опширније...
 
Холанђани прислушкивали Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вести Online   
субота, 24 јануар 2015 22:10

Петак 23.01.2015 | Д. Декић - Вести

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, коме се суди у Хашком трибуналу, затражио је од холандских власти да истраже да ли је тамошња тајна служба (АИВД) прислушкивала разговоре које је обављао са својим правним саветником Питером Робинсоном.

Удар на одбрану оптуженог: Радован Караџић
 
Караџић, који је оптужен за геноцид и друге ратне злочине у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. упутио је захтев за истрагу, пошто су медији у Холандији крајем прошле године објавили налазе истраге према којима је тајна служба често прислушкивала адвокатску компанију Praken d'Oliveira. Потом се огласио и холандски министар полиције потврдивши да су тврдње о прислушкивању "делимично оправдане".

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 15

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2019 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску